Pšenično-žitný chléb 1000g

Pšenično-žitný chléb 1000g Chleba obsahující pšeničnou a žitnou mouku , v poměru 70:30,nebo 60:40. V České kotlině je to nejtypičtější chléb vycházející z tradice, historie a zafixované chuti. Běžný Čech si nedokáže představit život bez pšeničného chleba s trochou žita. Je nadýchanější, má lehčí strukturu než žitný chléb, ale kyselkavý nádech jej dělá tím čím je. Dobře upéct tento chléb je malá maturita.

Pšenično-žitný chléb: 1000g

Kvas: 
Kvásek si na rozdíl od žitného chleba musí „zvyknout“ na pšeničný lepek který se vyskytuje v pšeničné mouce. Vzniká smícháním mouky a vody.  Množí se při teplotě 20 - 25°C. Rozkládají glukózu na kyselinu octovou a kyselinu mléčnou. Okyselují, tlumí enzym "Amylázu" v přílišné aktivitě a chrání před napadením cizími bakteriemi a houbami.

Přednosti kváskového chleba

  • Čistí krev (vhodný pro osoby trpící akné, ekzémy, lupénkou).
  • Vyživuje nervový systém.
  • Posiluje svalový systém (vhodný pro dospívající děti, sportovce).
  • Upravuje trávení (nezpůsobuje nadýmání a zácpy).
  • Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemnou nakyslou chuť

Složení chleba:
Pšeničná mouka, žitná mouka, kvas, kmín, mořská sůl, voda

Složení kvasu:
Žitná mouka hrubě namletá, voda

Jak ho připravujeme a pečeme: 
Výroba chleba původní metodou. Pečení pouze za pomoci vyváděného žitného kvasu, bez pomoci jakýchkoliv přídavných látek – "éček" a pod.. Vše ručně zpracováno, bez mechanizace a elektrických přístrojů, které by měly zasáhnout do celkového procesu přípravy těsta. Těsto pak odpočívá v ošatce, většinou 4-5 hodin. Chléb je po vykynutí sázen do rozpálené pece na dřevo. Po dopečení odpočívá nejméně 2- hodiny a chladne, aby se uzavřel a zpevnil. Po vyndání z pece by měl „zvonit“.

Skladování chleba:
Chléb by se měl zabalit pouze do čisté utěrky a takto uchovat v chlebníku nebo na volném prostoru. Pokud koupíte chléb ještě teplý, je lépe nechat ho na mřížce vychladnout.