Celožitný chléb 1000g

Celožitný chléb 1000g Chleba obsahující pouze žitnou mouku je velmi zdravý, protože obsahuje pouze malé množství lepku a má výraznější kyselkavou chuť, také déle vydrží.

Celožitný chléb:  1000g 

Kvas:

Kvásek je, na rozdíl od droždí, přirozenou substancí, která se používá již 5000 let. Vzniká smícháním mouky a vody. Za příznivé teploty dojde k přirozenému kvašení těsta. Vzniká přirozená kyselina mléčná, která vytváří typické chlebové aroma. Je přirozeným konzervantem a navíc bakterie kyseliny mléčné produkují antibioticky účinné látky, které posilují naši střevní mikroflóru a tím i naši imunitu. Z tohoto důvodu vydrží kváskový chléb mnohem déle než kvasnicový.

Přednosti kváskového chleba:

  • Čistí krev (vhodný pro osoby trpící akné, ekzémy, lupénkou).
  • Vyživuje nervový systém.
  • Posiluje svalový systém (vhodný pro dospívající děti, sportovce).
  • Upravuje trávení (nezpůsobuje nadýmání a zácpy).
  • Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemnou nakyslou chuť

Složení chleba:
Celozrnná žitná bio mouka, kvas, med, kmín, mořská sůl, voda

Složení kvasu:
Žitná mouka, voda

Jak ho připravujeme a pečeme: 
Výroba chleba původní metodou. Pečení pouze za pomoci vyváděného žitného kvasu, bez pomoci jakýchkoliv přídavných látek (zkypřovačů, droždí, karamelu a dochucovadel). Vše ručně zpracováno, bez mechanizace a elektrických přístrojů, které by měly zasáhnout do celkového procesu přípravy těsta. Těsto pak odpočívá ve formách, ve kterých se i peče, většinou 3 hodiny. Chléb je po vykynutí sázen do rozpálené pece na dřevo. Po dopečení odpočívá nejméně 2-3 hodiny a chladne, aby se uzavřel a zpevnil.

Skladování chleba:
Chléb by se měl zabalit pouze do čisté utěrky a takto uchovat v chlebníku nebo na volném prostoru. Pokud koupíte chléb ještě teplý, je lépe nechat ho na mřížce vychladnout. Zejména žitný chléb je lepší až druhý den.